American Chemical Society (ACS) Açık Erişim Dergilerde Yayın Yapma Hakkı

by Serhat Mürsel Köroğlu | Eki 02, 2024
İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi, 2022 yılı veritabanı aboneliği kapsamında American Chemical Society (ACS) ile açık erişim dergilerde ücret ödemeden yayın yapabilmeye olanağı sağlayan "Oku-Yayımla /Read and Publish" anlaşmasını imzalamıştır. Detaylı bilgi için duyuru metnine tıklayınız.
resim1d595574bceeb6433bf21ff0000f8c30d
                   
Acs Pıblication
                               


Değerli İstanbul Teknik Üniversiteliler,

Bilgilendirme: American Chemical Society (ACS) Yayınevi ile yapılan 2024 yılı Oku & Yayımla Anlaşması açık erişim yayın yapma kotası 2024 yılı için dolmuştur. Değerlendirme süreci tamamlanıp kabul gören açık erişim yayınların makale işlem ücretleri (Article Proccessing Charge - APC) anlaşma kapsamında karşılanamayacaktır.

Bununla birlikte, 2024 yılı ikinci yarısı itibariyle henüz kendilerine verilen kotalardan yararlanmayan konsorsiyum üyesi diğer kurumların hakları, İTÜ gibi yayın yapmaya devam eden kurumlara kaydırılabileceği bilgisi verilmiştir. Fakat henüz net bir sayı bulunmamaktadır. Sürecin takipçisi olup gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.


Uzun yıllardır abonesi olduğumuz American Chemical Society (ACS) ile 2022 yılı için “ Oku ve Yayımla (Read and Publish)” anlaşması yapılmıştır.ACS aboneliğimizden dolayı ACS dergilerinde sorumlu yazar olarak yapacağınız yayınlar makale işlem bedeli (Article Proccessing Charge - APC) ödenmeksizin açık erişim olarak yayınlanacaktır. Anlaşma, ACS OmegaJACS AuACS Au koleksiyonu ve tüm ACS hibrit dergileri dahil olmak üzere tüm ACS dergilerinde yapılan yayınları (additions, corrections, editorials ve kitap bölümleri hariç) kapsamaktadır.

Altta yer alan noktalara dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

1) Gönderen sorumlu yazar, Paragon Plus profilindeki açılır bir menü aracılığı ile üniversitemizi seçerek kurumumuzla ilişkisini mutlaka belirtmelidir. Gönderen sorumlu yazar, hakem değerlendirme süreci boyunca ACS ile iletişim kuracak kişi olarak tanımlanmalıdır. 

2) Gönderen sorumlu yazar, Paragon Plus profilinde üniversite e-posta adresini kullanmalıdır.

Yukarıdaki kriterleri karşılayan yazarlar Nitelikli Yazar (Qualifying Author) olarak değerlendirilecektir. Nitelikli yazar olarak makalenizin kabulü sırasında otomatik olarak açık erişim fon talebi oluşacak ve fon talebinizle ilgili işlem yapıldığında Copyright Clearance Center (CCC)'dan bir bildirim alacaksınız.

Dergi Yayın Sözleşmesi (Journal Publishing Agreement) tamamlanırken, makalenizin açık erişim sözleşme kapsamında olduğu bilgisi yer almalıdır. Sözleşmede bu bilginin yer almaması veya makalenizin açık erişim yayınlanmasıyla ilgili sorun yaşamanız durumunda bizimle kutuphanedanis@itu.edu.tr adresinden iletişime geçebilirsiniz.

ACS Oku-Yayımla anlaşması ile ilgili broşürleri ekte bulabilirsiniz.

Saygılarımızla,

İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı


acs


İTÜ Kütüphaneleri Hakkında

kutphane-hakkinda

İstanbul Teknik Üniversitesi, bilgi ve teknolojinin öncüsü olarak öğrenci ve akademisyenlere en kapsamlı eğitimi sunmanın yanı sıra, kütüphaneleriyle de bilgiye açılan kapıları aralar. Mustafa İnan Kütüphanesi, bu vizyonu destekleyen 7/24 açık hizmet anlayışıyla, öğrencilere ve akademisyenlere her an bilgiye erişim olanağı sağlar.

Zengin kaynaklara erişim, konforlu çalışma alanları ve 7/24 hizmet anlayışı, İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphaneleri'ni bilgi dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline getirir. Modern mimarisi ve geniş koleksiyonları, öğrencilerin projelerini destekler ve akademisyenleri bilimsel araştırmalarda ileriye taşır. İTÜ Kütüphaneleri, bilgiye açılan kapıları geniş bir perspektifle sunarak, geleceğin liderlerini en iyi şekilde donatır.

Kütüphane Veritabanları

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kütüphaneleri, bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişmelerle başa çıkabilen, öğrencilerine ve akademisyenlerine en yeni ve kapsamlı bilgileri sunmayı hedefleyen birinci sınıf bir kaynak merkezi sunmaktadır. Ar-Ge odaklı bir yaklaşım benimseyen İTÜ Kütüphaneleri, çeşitli disiplinlerdeki son araştırma bulgularını içeren geniş kapsamlı veritabanlarına ev sahipliği yaparak bilimsel keşifleri desteklemektedir.

Öğrenciler ve akademisyenler, mühendislikten sosyal bilimlere kadar geniş bir konu yelpazesinde yoğunlaşmış veritabanları sayesinde kapsamlı bir araştırma yapma olanağına sahiptirler. Bu veritabanları, güncel araştırma makaleleri, konferans bildirileri, kitaplar ve daha fazlasını içerir, böylece İTÜ topluluğu, önde gelen bilim insanları ve sektör uzmanları tarafından üretilen bilgi havuzlarına hızlı ve etkili bir şekilde erişebilir.

Ayrıca, İTÜ Kütüphaneleri, öğrencilere ve akademisyenlere uzaktan erişim olanağı sunarak bilgiye her zaman ve her yerden ulaşma imkanı tanır. Bu sayede, araştırma ve geliştirme süreçlerini destekler ve bilimsel keşiflerin sınırlarını genişletir. İTÜ Kütüphaneleri'nin bu zengin veritabanları, üniversitenin Ar-Ge faaliyetlerine katkı sağlayarak bilim dünyasında öncü olma hedefine önemli bir adım atar.

Veritabanları için Tıklayınız
 

Polen - İTÜ Akademik Açık Arşiv

polen-itu


Polen, İstanbul Teknik Üniversitesi akademik ve idari personeli, öğrencileri tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak açık erişime sunar.

İTÜ Akademik Açık Arşiv | Polen