Springer Nature Oku & Yayımla Anlaşması

by Barış Darcan | Şub 01, 2024
Abonesi olduğumuz SpringerLink, yeni adıyla Springer Nature, Veritabanı Anlaşması, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi dahilinde 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.
resim1d595574bceeb6433bf21ff0000f8c30d
springer-nature1


Değerli İstanbul Teknik Üniversiteliler,

Abonesi olduğumuz SpringerLink, yeni adıyla Springer Nature, Veritabanı Anlaşması, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi dahilinde 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.

İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, EKUAL kapsamında Dönüşüm Anlaşması'nın daimi katılımcısıdır. Anlaşma dahilinde, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınlara açık erişim desteği sağlanacaktır.

Bu anlaşma ile üniversitemiz yazarları makalelerini açık erişim (AE) yayınlama hakkına sahip olacaktır ve makale işlem ücretleri TÜBİTAK ULAKBİM tarafından karşılanacaktır. Anlaşma, 01 Ocak 2024 tarihi itibari ile aktif hale gelmiştir. Yazarların başvuruları bu tarihten itibaren anlaşma kapsamında değerlendirilecektir.

Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Ancak, anlaşma şartlarına göre, kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır.  Belirtilen dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın AE yayınlanmasını istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre işleme alınacak ve yeterli kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için TÜBİTAK ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

 

Yazarların Bilmesi Gerekenler:

  • Destekten yararlanılabilmesi için başvuru sahibinin, makalenin sorumlu yazarı (corresponding author) olması ve yayındaki ismi altında kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.
  • Makale başvurusu yaparken, kurumsal e-postaların kullanılması AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısından önemlidir.
  • AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) ilişiktedir ve Q1/Q2 dergi listesi 31.12.2025’e kadar geçerli olacaktır.

Faydalı Linkler:

  1. Springer Nature-Türkiye OA Agreement
  2. Springer Nature AE Anlaşması
  3. Yazar Rehberi

 

Siz değerli araştırmacılarımızın bol atıflı ve yüksek kaliteli yayınlarının bilim dünyasına büyük katkı sağlayacağı bilinciyle Springer Nature – TÜBİTAK ULAKBİM Oku & Yayımla Anlaşmasının ülkemiz bilim insanlarına hayırlı olması dileriz.

Saygılarımızla

İTÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

İTÜ Kütüphaneleri Hakkında

kutphane-hakkinda

İstanbul Teknik Üniversitesi, bilgi ve teknolojinin öncüsü olarak öğrenci ve akademisyenlere en kapsamlı eğitimi sunmanın yanı sıra, kütüphaneleriyle de bilgiye açılan kapıları aralar. Mustafa İnan Kütüphanesi, bu vizyonu destekleyen 7/24 açık hizmet anlayışıyla, öğrencilere ve akademisyenlere her an bilgiye erişim olanağı sağlar.

Zengin kaynaklara erişim, konforlu çalışma alanları ve 7/24 hizmet anlayışı, İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphaneleri'ni bilgi dünyasının vazgeçilmez bir parçası haline getirir. Modern mimarisi ve geniş koleksiyonları, öğrencilerin projelerini destekler ve akademisyenleri bilimsel araştırmalarda ileriye taşır. İTÜ Kütüphaneleri, bilgiye açılan kapıları geniş bir perspektifle sunarak, geleceğin liderlerini en iyi şekilde donatır.

Kütüphane Veritabanları

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kütüphaneleri, bilim ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişmelerle başa çıkabilen, öğrencilerine ve akademisyenlerine en yeni ve kapsamlı bilgileri sunmayı hedefleyen birinci sınıf bir kaynak merkezi sunmaktadır. Ar-Ge odaklı bir yaklaşım benimseyen İTÜ Kütüphaneleri, çeşitli disiplinlerdeki son araştırma bulgularını içeren geniş kapsamlı veritabanlarına ev sahipliği yaparak bilimsel keşifleri desteklemektedir.

Öğrenciler ve akademisyenler, mühendislikten sosyal bilimlere kadar geniş bir konu yelpazesinde yoğunlaşmış veritabanları sayesinde kapsamlı bir araştırma yapma olanağına sahiptirler. Bu veritabanları, güncel araştırma makaleleri, konferans bildirileri, kitaplar ve daha fazlasını içerir, böylece İTÜ topluluğu, önde gelen bilim insanları ve sektör uzmanları tarafından üretilen bilgi havuzlarına hızlı ve etkili bir şekilde erişebilir.

Ayrıca, İTÜ Kütüphaneleri, öğrencilere ve akademisyenlere uzaktan erişim olanağı sunarak bilgiye her zaman ve her yerden ulaşma imkanı tanır. Bu sayede, araştırma ve geliştirme süreçlerini destekler ve bilimsel keşiflerin sınırlarını genişletir. İTÜ Kütüphaneleri'nin bu zengin veritabanları, üniversitenin Ar-Ge faaliyetlerine katkı sağlayarak bilim dünyasında öncü olma hedefine önemli bir adım atar.

Veritabanları için Tıklayınız
 

Polen - İTÜ Akademik Açık Arşiv

polen-itu


Polen, İstanbul Teknik Üniversitesi akademik ve idari personeli, öğrencileri tarafından doğrudan ve dolaylı olarak yayınlanan; kitap, makale, tez, bildiri, rapor, araştırma verisi gibi tüm akademik kaynakları uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar, üniversitenin akademik performansını izlemeye aracılık eder, kaynakları uzun süreli saklar ve yayınların etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak açık erişime sunar.

İTÜ Akademik Açık Arşiv | Polen